Największa populacja osób powyżej 60 lat, żyje w Europie, która dumnie broni tytuł Starego Kontynentu. Starzenie jest procesem fizjologicznym, który powoduje w organizmie szereg zmian, dlatego dieta tych ludzi wymaga odpowiedniej przekształceń. Energia i węglowodany, zmniejszone łaknienie, zmniejszona przemiana materii i mniejsza aktywność fizyczna stwarza, że wraz z wiekiem redukuje się nasze zapotrzebowanie na energię.

Chcąc zapobiegać przybieraniu na wadze kaloryczność diety powinna wynosić około 1800 – 2200 kcal. Kluczowym źródłem energii dla organizmu powinny być węglowodany. Odpowiednie będą złożone produkty zbożowe jak ciemny ryż, kasze oraz dodatkowo płatki owsiane. Są one prócz tego źródłem wielu cennych składników odżywczych m.in.: wapnia (zwiększone ryzyko osteoporozy), żelaza (niedokrwistość), cynku (zaburzenia układu immunologicznego), oraz witamin B12, B6 czy kwasu foliowego. W codziennej diecie nie powinno zabraknąć też 3 porcji warzyw i 2 porcji owoców. Zielone, żółte, pomarańczowe oraz dodatkowo czerwone. To bomby witaminowe wspomagające organizm. Są również źródłem błonnika, zapobiegają zaparciom, a owoce z dodatkiem jogurtu bądź kefiru umożliwią zaspokojenie preferencje słodkiej przekąski.

Tłuszcze – jeść czy nie jeść ? Jeden gram tłuszczu to aż 9 kcal, nie oznacza to natomiast, że musisz z nich całkiem zrezygnować. To dzięki nim wchłaniamy niewyobrażalnie istotne dla nas witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, K, D oraz witaminę E zwaną witaminą młodości. Zwracając uwagę na serce powinno się zatem wybierać tłuszcze roślinne bogate w wielonienasycone oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Oliwa z oliwek, olej sojowy czy rzepakowy nie tylko zmniejszają stężenie cholesterolu, niemniej jednak też podnoszą w niewielkim stopniu stężenie lipoprotein HDL. Służyć powinny one głównie jako dodatek do gotowych już potraw.

Białko u ludzi starszych nie rzadko występuje ujemny bilans azotowy. Wynika on ze zbyt małej podaży białka bądź wówczas, gdy spożyte białko jest niepełnowartościowe. Natomiast nie tylko ilość i jakość białka posiada znaczenie. Jedynie połączenie jego spożycia z odpowiednim programem ćwiczeń stanowi zapewnienie zachowania adekwatnej masy mięśniowej. W tym celu białka należy poszukiwać w chudym mięsie (cielęcina, kurczak, królik, indyk, chuda wołowina), i produktach mlecznych (w postaci jogurtów, kefirów , a dodatkowo chudego sera twarogowego). Warto spożywać, też morskie ryby co więcej bogate w witaminę D.

Komentarze z Facebooka
Komentarze zostały wyłączone.