Kuchnia chińska – specyfika

Kuchnia chińska ma wielowiekową tradycję. Rozwijała się przez kilka tysięcy lat i przez ten cały czas Chińczycy zdawali sobie sprawę z tego, że nasze posiłki bezpośrednio wpływają na nasze zdrowie. O ile naturalnym jest, że to co jemy wpływa naszą sprawność fizyczną, to oni już dawno temu uważali, że wpływa to również na nasz stan psychiczny. Kuchnia chińska łączy w sobie wiele kultur. Znajdziemy w niej sporo z kuchni japońskiej, koreańskiej, a nawet wietnamskiej. Bary orientalne często oferują wiele takich potraw w jednym miejscu, dlatego warto sprawdzić restauracja azjatycka Poznań. Wpływały one na powstawanie coraz różniejszych dań, aż do momentu ukształtowania się jednej głównej ramy. Najwięcej dobrego przyniosły oczywiście potrawy wytwarzane na dworze cesarskim, ze względu na potrzebę wykwintności, wysokiej jakości produktów oraz przestrzegania zasad higieny.

Jak każdy sobie doskonale zdaje sprawę, Chiny są ogromnym krajem ze zróżnicowanym klimatem. Taki stan rzeczy wpływa oczywiście na różnorodność potraw w odległych od siebie terenach kraju. Z tego względu kuchnia chińska dzieli się na wiele odmian z własną specyfiką, smakami i przyprawami. Mają one oczywiście cechy wspólne, jak zasada 5 smaków (kwaśny, słony, gorzki, słodki i cierpki), lecz wyróżniają się produktami, techniką przyrządzania oraz ostrością. Wiele osób dzieli Chiny na północną i południową, lecz zagłębiając się w temat powinniśmy głównie wyróżnić takie kuchnie jak: pekińską, kantońską, syczuańską, tybetańską, ujgurską oraz hakka.

Komentarze z Facebooka
Comments are closed.